Agility och lydnad

Agility är en av de snabbast växande hundsporterna i landet — och av goda skäl. Det är en otrolig träning för både dig och din hund, och det skapar en ännu djupare relation mellan dig och din hund. Dessutom är det spännande att titta på när din hund smidigt och snabbt kryper genom tunnlar, svänger runt stolpar och hoppar genom däck! Här är allt du behöver veta för att komma igång i Agility:

Agility, förstå grunderna

Agility är en sport där du leder din hund genom en förutbestämd hinderbana inom en viss tidsgräns. Banan har vanligtvis mellan 14-20 hinder, vilket kan omfatta tunnlar, stolpar, däck hopp, gungbrädor och pausbord där hunden måste stanna under en viss tid. Vid varje försök kommer du och din hund att tävla på de unika banor som är utformade för den dagen. Hunden kommer behöva förlita sig enbart på de ledtrådar och det kroppsspråk du använder för att styra dem på rätt kurs.

AKC Rally

AKC Rally handlar om lagarbete. Du och din hund navigerar en kurs tillsammans, sida vid sida, i en rask takt. Du styr hunden genom en kurs med tecken där han utför olika övningar. Banorna är utformade av Rally-domaren som bedömer ert utförande. 10-20 tecken per kurs, beroende på klassnivå, som inkluderar olika svängar och kommandon som sitta, ner, stanna etc.

Obegränsad kommunikation från föraren till hunden uppmuntras och bestraffas inte. Medan beröring inte är tillåten kan du använda verbala kommandon, klappa händerna, klappa benen och använda handsignaler för att berömma och uppmuntra din hund.

Att göra poäng i rally är mindre rigoröst än i andra tävlingar som traditionell lydnad eller smidighet. Du börjar med en perfekt poäng på 100, med poäng sedan av beroende på utförandet. Om du behåller en poäng på minst 70 poäng kvalificerar du dig för en titel. När ni kvalificerat er ett det antal gånger som krävs går ni vidare till nästa nivå.

Lydnadsträning

Lydnadsträning kan vara den bästa gåvan du kan ge dig själv, din familj och ditt husdjur. Det lär din hund lämpligt socialt beteende med både människor och djur; hjälper till att korrigera irriterande beteenden som att hoppa, gräva, skällande och tugga; och håller din hund underhållen och glad.

När ska du börja träna

Ju förr desto bättre! Det är lättare att lära en valp hur man ska agera korrekt än det är att omskola en vuxen hund som kanske redan har etablerat mindre än idealiska beteenden. Precis som det kan vara med människor och deras beteende. Framförallt om det berör ekonomi, men det finns hjälp att få. Hittalån.se har den del tips och trix på hur man kan förbättra sin kreditvärdighet. Så precis som vi alltid kan ändra vårt beteende är det aldrig för sent att träna din hund — det kan ta lite längre tid innan han antar nya beteenden. Precis som med människor, är varje hund unik. Vissa är hyperaktiva. Vissa är avslappnade andra är allvarliga, fåniga, eller blyga. Oavsett dessa skillnader är träning nödvändig för alla hundars välbefinnande.